Schimmelnagels

SCHIMMELNAGELS (MYCOSENAGEL):  Schimmels komen evenals bacteriën, regelmatig op of in ons lichaam voor. Bij een goede lichamelijke gesteldheid zijn ze meestal niet schadelijk. Er heerst namelijk een soort evenwicht in ons lichaam. Pas als dit verstoord wordt, bijvoorbeeld door verminderde afweer, hebben schimmels kans om zich te vermenigvuldigen.

Een zeer verwarrende term is de kalknagel. Deze term wordt vaak gebruikt als de nagel verdikt en witgeel tot geelbruin van kleur is. Vaak gaat het dan om 2 type nagels die met elkaar verwisseld worden.

Hoe onstaan schimmelnagels?  Schimmels bevinden zich overal in de omgeving, maar zijn alleen waarneembaar onder een microscoop.Schimmelinfecties van nagels komen zowel aan de handen als aan voeten voor. Slecht groeiende en/of beschadigde nagels van warme en vochtige voeten zijn meest vatbaar voor zo`n infectie. De grote aantallen schimmel sporen zijn zeer besmettelijk en uiterst actief in vochtige, warme ruimten. Loop daarom in sauna`s, zwembaden en kleedkamers nooit op blote voeten. Neem bij het passen van schoenen in winkels, zelf een paar sokken/kousjes mee. Schimmelinfectie van de nagels begint vaak aan de grote  of de kleine teennagel. Dit breidt zich langzaam uit naar de overige nagels. De nagelplaat wordt dik en brokkelig en kan loslaten. De nagel groeit niet meer in de lengte maar wordt steeds dikker dit kan pijn of een ingroeiende nagel veroorzaken door de toenemende druk van de schoenen.

Hoe zijn schimmelnagels te voorkomen?  Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

  • gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af
  • droog uw voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen
  • desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels
  • draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes
  • draag goed passende - leren - schoenen
  • wissel schoenen regelmatig

De behandeling van schimmelnagels: De pedicure behandelt een schimmelnagel door hem zo dun mogelijk te frezen. Hierdoor verdwijnen er al wat sporen (zwarte puntjes) en wordt extra druk op de aangetaste nagel voorkomen. Verder wordt de nagelomgeving goed schoon gemaakt en behandeld met een anti-schimmelmiddel. Omdat de schimmelsporen zich ook nestelen in uw schoenen en u op die manier blijven besmetten, is het zinvol ook alle schoenen binnenin te behandelen met een schimmelwerend middel. Het kost tijd voordat de aangetaste delen van een nagel helemaal zijn uitgegroeid. Een teennagel groeit maximaal enkele millimeters per maand. Het bestrijden van schimmels heeft tijd nodig maar u heeft een reëele kans weer gezonde nagels terug te krijgen.

U kunt in mijn praktijk een flesje schimmelnagel lotion en en schimmelnagel spray voor de schoenen kopen wat op elkaar en de behandeling van de schimmelnagel is afgestemd.