Voorkomen van blaren

VOORKOMEN VAN BLAREN

Blaren kunnen ontstaan door verschillende factoren zoals wrijving, vocht, koude en hitte. Bij intensief wandelen en sporten gaan wij meer transpireren, ook aan de voeten. Dit transpiratievocht maakt de huid week en gevoelig. Indien er dan een plek aan de voet is waar continue wrijving of druk plaatsvindt is de kans groot dat er een blaar ontstaat.

Wrijving of druk kan onder andere ontstaan door een knellende schoen b.v bij de tenen of de hak: een stiknaad in de schoen, een soknaad, een slecht passende sok (wat warmte opwekt door de wrijving van de huid met de sok) of een oneffenheid in de schoen.

TIPS:

  • Houd de nagels kort en knip ze recht af om ingroeien te voorkomen.
  • Draag de juiste schoenen voor de activiteit die je gaat doen. Zorg dat ze zijn ingelopen, niet knellen en passen bij de ondergrond waarop je loopt.
  • Draag speciale, goedpassende wandelsokken zonder naden. Deze nemen veel vocht op.
  • Plak zwakke plekken af met een hechtpleister (zonder verbandgaas). Dit beschermt de huid tegen de wrijving van de schoen.
  • Loop nieuwe schoenen geleidelijk aan in.

Slim veteren van sportschoenen:
Op You Tube circuleert een instructiefilmpje over het slim veteren van sportschoenen om blaren te voorkòmen. Het geheim zit `m in de kleine extra vetergaatjes bovenaan de schoen,aan het einde van het vetertraject.
Die worden door veel gebruikers ongemoeid gelaten. Door de veters hier op de juiste manier doorheen te halen en ze vervolgens - ook op de juiste manier te strikken, wordt de hiel als het ware in de schoen vastgezet (heel lock), waardoor wordt voorkòmen dat de voet gaat schuiven. Cruciaal is dat de veter op het eind van buiten naar binnen gaat, waarbij een lus wordt gemaakt. De veters worden vervolgens gekruist en door de lus aan de andere kant gehaald en dan naar buiten toe strak getrokken. 

Het instructiefilmpje is te zien via de link: http://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/geen-blaren-door-slim-veters-te-strikken of via http://bit.ly/1JCsfdd